Druk, druk, druk – Invulling van je tijd

Ik heb het druk, veel te druk en dat drukt op me. Niet alleen op mij. Om me heen hoor ik er iedereen over.

Hoe kan dat toch? Wat is er toch aan de hand, dat alles zo gejaagd, versneld en te kort voelt!?

Tijd op zich zelf is altijd hetzelfde geweest. Een seconde blijft een seconde en een minuut blijft een minuut. (Dat werd mij helemaal duidelijk toen ik de 30-days plank-challenge weer eens dacht op te pakken. Haha, geloof mij, iedere seconde is er één.)

Hoe je tijd beleeft, ligt aan de activiteit die je doet. Op zich een logisch gegeven. De tijd gaat sneller, als je een filmpje op Youtube streamt van 10 minuten, dan dat je een plank-challenge doet van 1 minuut. Een toilet bezoekje zonder telefoon duurt korter, dan één met. (Naja, in ieder geval die van mij dan.)

Voor mij is het al een poosje duidelijk dat ik mijn ‘kostbare’ tijd verkeerd gebruik. Dat besefte ik mij vooral toen ik de app ‘Realized’ downloadde. (Ik heb dagen gehad dat ik 4,5 uur op mijn telefoon zat. Dat is gewoon een halve werkdag!!!) Ik besef me dat ik veel van mijn vrije tijd besteed aan filmpjes op YouTube kijken. Ik klik door en door en uiteindelijk wordt één filmpje kijken, filmpjes kijken. Heel veel. Achter elkaar door. Uren op Instagram, Facebook en Pinterest. Juist ook inspirerende filmpjes/blogs en foto’s. Waarom kies ik voor mijn telefoon? Mijn fiets staat onder het stof in de schuur, en dat terwijl het zonnetje me buiten vraagt. M’n boeken staan netjes gesorteerd in de kast -zo goed als nieuw- terwijl ik het leuk vind om te lezen. Is mijn telefoon niet de makkelijkste versie om mezelf te vermaken?

Al deze activiteiten op een schermpje geven continu prikkels. Door de grote hoeveelheid prikkels, zijn je hersenen druk bezig. Daarnaast is daar de drive van steeds meer willen kijken en aanklikken.

Naast deze uren achter je schermpje -met de grote hoeveelheid prikkels- wordt er ook nog van je verwacht dat je alert bent. Op school, tijdens het leren, in de auto of op je werk. We kunnen amper meer een boek lezen en er komen steeds meer resultaten naar boven over groeiende concentratieproblemen. Het continue ‘online/beschikbaar’ zijn vraagt zoveel energie!

 

Het continue ‘online/beschikbaar’ zijn vraagt zoveel energie!

 

Deze ontwikkelingen blijven alleen maar door gaan. Wees bewust van je tijd. Wat zou je willen doen? Wat voor waardevolle dingen kun je doen in de tijd die je hebt? Een waardevol gesprek, over dingen die er toe doen? Misschien kun je goed zingen of tekenen? Juist in een economie als deze, waar alles draait om tijd, deadlines, beschikbaar en bezig zijn. Haal adem, ga naar buiten, of ga op de bank liggen en doe even helemaal niks. Zelfs helemaal niks doen, kan een opgave zijn. Vind je balans tussen mentale en fysieke rust.

Wil jij een uitdaging aan gaan? Download dan de app Realized. Deze app vertelt je hoe vaak per dag dat je jouw telefoon unlockt en hoe veel uur je besteedt.

Daag je partner/vrienden/familie uit. Download samen de app. Doe dit een week en maak dan een screenshot van je resultaten, deel deze met de perso(o)n(en) waar de deze challenge mee aangaat. Nu stel je een doel. Een bepaald aantal uur wat je per week op je telefoon mag besteden. Zet er beiden iets tegenover en ga er voor! Word bewuster van je tijd en creeër zo meer rust.

Hoe kun je voorkomen dat je vaak je telefoon pakt?

  • Zet meldingen van WhatsApp, Instagram etc. op stil. Ben je bang dat je dan belangrijke gesprekken mist? Je kunt ook per groepsApp en persoon de meldingen op stil zetten.
  • Zoek vervangende activiteiten voor de tijd die je anders zou streamen.
  • Vertel tegen zo veel mogelijk mensen dat je minder op je telefoon wilt. Zo kan je omgeving jou stimuleren.
  • Zet een doel qua uren per dag/week. (wees wel realistisch ;))
  • Leg je telefoon uit je zichtveld. (zo ver mogelijk…!)
  • Kies bewuste momenten om je telefoon niet te gebruiken. Zoals onder het eten en bijvoorbeeld een uur voor je naar bed gaat wegleggen.
  • Hobby’s! Oftewel een vervangende activiteit verzinnen. Maak desnoods een lijstje, met dingen die je eigenlijk heel leuk vindt om te doen, naast je telefoon.
  • Leg als je met vrienden gaat uiteten o.i.d. alle telefoons in het midden. Spreek een tijd af en wie hem voor de tijd pakt, betaalt!

Goodluck en neem de tijd!

Misschien vind je dit ook interessant:

Styling foutjes en tips
1/15/2020

De bruiloft van Lennard & Kelsey
10/26/2019

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *