Waar word je gelukkig van?

Genieten van kleine dingen. Dingen die een ander misschien helemaal niet (meer) ziet. Dat je dingen zo bewust doet of ziet, dat je er een glimlach van op je gezicht krijgt. Natuurlijk geniet je de ene keer meer van iets dan de andere keer.

Dat is ook helemaal niet het punt. Laatst las ik in de psychologie magazine een artikel dat ging over geluk. Wat is het en wanneer ben of heb je het. Word je gelukkig van materiaal? Er is een oud gezegde wat luidt: Het bezit van de zaak is eind van het vermaak. Hoe vaak ik die uitspraak ook hoor, bij mij is het wel vaak van toepassing.

Materiaal dus. Kun je daar gelukkig van worden? Dat denk ik wel, vaak draagt het bij aan geluk. Je kunt genieten van een auto die fijn rijdt, kleding die lekker zit, een huis wat groot is. Alleen materiaal went en is te vergelijken. Andere mensen hebben andere dingen, betere dingen, mooiere dingen. Zo zijn er auto’s die nog lekkerder rijden, kleding die nog lekkerder zit en mooier is, huizen die nog veel groter zijn, met prachtige tuinen.

In dat artikel stond iets wat misschien wel antwoord geeft op de vraag waar je gelukkig van wordt. Waar het hier voornamelijk over ging, ervaringen. Een ervaring beleef je met elkaar en zelf. Bij een ervaring weet jij hoe je je toen voelde, hoe je er op terug kijkt etc.

Foto’s die je doen terug denken aan een bepaalde ‘ervaring’ kunnen het gevoel oproepen wat je toen had. Hoe leuk of goed het was. Uiteraard is dat met vervelende ervaringen ook zo.

Toch is het fijn om bewust te zijn van ervaringen. Welke ervaringen maken jou blij? Welke ervaringen maken jou bewust van het moment?

Laat me er een paar met je delen. Ik word bijvoorbeeld heel blij van zingen (niet dat ik het kan, maar ik vind het wel heel erg leuk) daar word ik ontspannen van en muziek kan je nog intenser laten beleven.

Schrijven. Gewoon met pen en papier, niet staren naar een blauw scherm, maar gewoon alles opschrijven. Tekeningetjes erbij maken. Pijltjes zetten. Niet hoeven klikken op invoegen om een cirkel op papier te krijgen.

Lijstjes maken is nog een ding waar ik heel blij van word. Overal lijstjes van maken. Dingen die ik nog moet doen. Planning voor de dag. Dingen die ik ooit nog wil doen. Doelen. Dat soort lijstjes.

Quotes en filmpjes. Inspiratie en motivatie haal ik uit deze twee dingen. Bij filmpjes bedoel ik dan bijvoorbeeld filmpjes van Prince EA. Een filmpje of quote met een dosis inspiratie. Tips, succesverhalen en als er uitgelegd wordt waarom we doen wat we doen. Dat maakt me altijd zo bewust van het moment. Dan wil ik het liefst alles gaan doen op de ‘goede’ manier. Dan wil ik nog beter mijn best doen. Liever zijn voor iedereen om me heen. De wereld een beetje mooier maken. Ook geven deze dingen me altijd weer nieuwe doelen. Wat wil ik doen, wat vind ik belangrijk en wie ben ik?

Foto’s. Veel foto’s. Uren kan ik ze terugkijken. Bij praktisch iedere foto verhalen vertellen en herinneren hoe het was. Inzien hoe waardevol dat moment was en nu weer is als je er weer naar kijkt.

En dan is er nog iets waar ik heel blij van word. Kaarten. Ja, gewoon kaarten, verjaardagskaarten, kerstkaarten. Dat soort kaarten en dan handgeschreven. Wie stuurt er tegenwoordig nog kaarten? Vroeger stond onze kast altijd vol met kaarten. Vanuit iedere hoek van het land. Verre familie die ik haast nooit zag, maar waar ik wel een kaart van kreeg voor mijn verjaardag. Natuurlijk zijn er nu heel veel vervangende opties. Nu krijg je appjes voor je verjaardag en dat soort dingen. Als ik eerlijk ben zie ik daar steeds minder de waarde van in. Een appje sturen of een ‘gefeliciteerd’ onder een verjaardagspost achterlaten. Natuurlijk is het leuk als je een reactie krijgt, maar hoe vaak lees je echt wat er staat? Je kijkt naar het aantal reacties, leest overal dezelfde reactie. Ik zie het wel, maar zie ik het ook echt?

Op het moment dat je een kaartje krijgt van iemand, dan weet je dat iemand daar moeite voor heeft gedaan. Iemand heeft zich blijkbaar diep genoeg in jou verdiept om te weten dat je jarig bent of om na je verjaardag alsnog een kaart naar je te sturen. Helemaal het einde is, als daar dan iets op staat wat voor jou is bestemd. Dus niet alleen: Gefeliciteerd en de groeten van Henk en Susan. Maar echt iets wat jou aangaat en voor jou is bedoeld.

Natuurlijk is er geen tijd om dit voor iedereen te doen, maar af en toe is dit wel heel erg leuk. Aangezien je als je iets wil veranderen of wilt doen je altijd bij jezelf moet beginnen. Wil ik iets voorstellen. Wat als jij mij een berichtje stuurt (dm, mail of pb) met je adres. Dan stuur ik jou een -jaja, handgeschreven – kaartje. Don’t be ashamed. Iedereen vind het leuk om post te krijgen en ja ik praat nu even voor iedereen. Terwijl ik dat helemaal niet weet, maar toe doe ik het.

Ik zie je berichtje tegemoet!

*De eerste 15 ontvangen een kaartje
*Zet je kaartje op de foto en deel het met FromAnnie

Misschien vind je dit ook interessant:

Styling foutjes en tips
1/15/2020

De bruiloft van Lennard & Kelsey
10/26/2019

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *