Brainbreaker – Praten & denken

Praten, praten, praten… Dat kunnen we allemaal wel. Als alles over onszelf is verteld, dan beginnen we over anderen. Zelf merk ik, dat ik soms zo snel mijn mening klaar heb over een ander. Onaardige dingen zijn zo gezegd. We hebben dan ook allemaal een mening en die delen we vaak graag.

Natuurlijk is vrijheid van meningsuiting fijn en het geeft een bepaalde vrijheid in je spreken. Wanneer heb je een mening over iets en wanneer val je iemand eigenlijk aan?

Hoeveel van wat je zegt, weet je honderd procent dat het waar is? Heb je het gecontroleerd? Stond het in de krant? De ene krant zegt dit en de andere krant zegt dat over exact dezelfde gebeurtenis. Niet alles wat iemand in een filmpje zegt of in de krant staat of op het nieuws voorbijkomt is ook honderd procent zo gebeurd.

Naja, daar zal ik verder niet over uitweiden. Wel over hoe de wereld een stukje mooier zou zijn als we op sommige momenten onze mening iets minder zouden delen of onze woorden zouden afwegen hoe en wanneer je iets zegt.

Grappig is dat veel mensen het fijn vinden als iemand aardig tegen hen doet of helpt. Iemand voor laten gaan bij de kassa. Iets oprapen voor iemand die iets heeft laten vallen. Begroeten. Iets geven zonder daar iets voor terug te krijgen.

Daarnaast is daar dan het praten over een ander. Er zijn van die heerlijke cliché bordjes die je op kunt hangen in huis. Je weet wel ‘home is where the heart is’. ‘You make a house a home.’ Dat soort bordjes, daar is er ook één van over het nadenken voordat je spreekt.

Before you speak, think. T is it true? H is it helpful? I is it inspiring? N is it nessesary? K is it kind?

Natuurlijk kun je niet bij alles voordat je gaat spreken aan al deze woorden denken, maar wel in het algemeen. Te beginnen bij: Is het waar wat ik nu ga zeggen? Is het aardig en is het nodig?

Uiteraard kun je in je eentje de wereld niet veranderen, maar als iedereen een beetje liever was voor elkaar en een beetje meer zou nadenken voordat hij/zij zou spreken, dan werd de wereld wel een beetje mooier. Je kunt niet alles overdenken en je kunt niet iedereen helpen, maar iedereen waarbij je dat wel hebt gedaan is er in één.

Give a little love!

Misschien vind je dit ook interessant:

Styling foutjes en tips
1/15/2020

De bruiloft van Lennard & Kelsey
10/26/2019

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *